čtvrtek 31. ledna 2019

Vodní mor americký

Elodea nuttallii, syn. Vodní mor americký je velmi podobný vodnímu moru kanadskému, od kterého se liší užšími a delšími listy. Pochází z jižních států USA, zplaněl na různých místech Evropy.


Rroste převážně v nezamrzající vodě. U nás problémem dosud není, ale nálezů z ČR je – na rozdíl od okolních zemí – dosud málo.

Fotografovala Alena Vydrová, dne 31. R, řeka Ohře u Chotíkova). Jedná se o vytrvalou vodní rostlinu s vždy ponořenými listy. Dělí se jen lodyha, nemá oddenky ani výběžky.


Dnes je to hojná vodní rostlina a patří mezi invazní druhy. Tak to jsou slova, která byla letos často skloňována ve spojení s plzeňským Velkým Boleveckým. V ČR zdomácněla, ale vyskytuje se čím dál méně.


V obchodech na něj narazíte velmi zřídka a tak k němu nejsnáze přijdete výměnou s jinými akvaristy nebo sběrem z přírody.

Zpět na atlas akvarijních rostlin. Severní Amerika rozšíření v ČR: vzácně stanoviště: slunné,. Teorie vodní opice (anglicky aquatic ape hypothesis, AAH) je alternativní vysvětlení některých rozdílů mezi člověkem a ostatními hominidy, které pracuje s myšlenkou, že společný předek dnešních lidí strávil část vývoje v částečně vodním prostředí. Czech: vodomor Nuttallov : Slovak: Propose photo.


Kingdom Plantae ( 1PLAK ) Phylum Magnoliophyta ( 1MAGP ) Class Angiospermae ( 1ANGC ) Category Basal monocotyledons ( 1MOND ) Order Alismatales ( 1ALIO ) Family Hydrocharita. Do Evropy se první jedinci. Americký vodní španěl si získal oblibu jako spolehlivý aportér zvěře a vodního ptactva, ale k jeho masovému rozšíření mezi chovatele nedošlo. Invaze je ale obousměrná – z Evropy byl do Ameriky zavlečen náš stolístek klasnatý (Myriophyllum spicatum), se kterým zápasí za velké peníze zase tam. Elymus farctus (Viv.) Runem.


Agropyron farctum (Viv.) Rothm. Elytrigia juncea (L.) Nevski, Triticum junceum L. Festuca juncea (L.) Moench, Bromus truncatus Scop. Euphorbia marginata Pursh (Agaloma marginata (Pursh) Á. Rostliny prodáváme v době uvedené na našich stránkách.


Pro zjednodušení a urychlení nákupu doporučujeme zas. V akvarijních nádržích se příliš nepoužívá, běžně ji však můžeme nalézt v zahradních jezírcích i přírodních nádržích. Liší se od sebe především užšími a delšími listy.

Jinak vypadají stejně. V praxi to znamená, že vytlačí většinu druhů domácích vodních rostlin a je celou sezónu co sklízet. Na Velkém Boleveckém rybníce v Plzni se adaptovala i morovinka vodní (Egeria densa), známá jako vodní mor brazilský. Přesto ani zde jejich počet ročně zpravidla nepřesahuje 2zapsaných štěňat. Nikde ve světě to není lepší, naopak je mnoho zemí, kde se nevyskytuje ani jediný zástupce tohoto plemene.


Tělo má americký vodní španěl statné s rovným hřbetem a silnými bedry. Středně dlouhý ocas je nekupírovaný a mírně zahnutý. Hrudní i zadní končetiny jsou rovné, silné s dobrou stavbou kostí. Srst tohoto psa je kudrnatá, hustá a přiléhá k tělu.


Není hrubá a její množství se na různých částech těla mění. Má hustou podsadu, která ho dobře chrání. Nově na seznam přibyla husice egyptská, psík mývalovitý, ondatra pižmová, bolševník velkolepý, klejicha hedvábná, dochan setý, vodní mor americký , plevuňka philoxeroides, batora chilská, netýkavka žláznatá, stolístek různolistý a microstegium vimineum. Africký mor ošípaných (AMO) je vírusová, vysoko kontagiózna infekcia domácich ošípaných, európskych diviakov, amerických diviakov a afrických divo žijúcich sviňovitých (prasa bradavičnaté, diviak štetinatý, diviak madagaskarský, diviak pralesný).


Prejavuje sa rýchlym priebehom, s vysokými horúčkami, celkovou apatiou, slabosťou, inapetenciou, hnačkami, pneumóniou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.