úterý 5. února 2019

Přečerpávací elektrárna princip

Přečerpávací vodní elektrárna, zkráceně PVE, představuje typ vodní elektrárny, která si energii v podobě naakumulované vody dokáže sama uložit. Umělou akumulaci vody provádí v době, kdy je elektrické energie přebytek, tedy v době mimo energetickou špičku (např. v noci). Zařadila se tak mezi nejvýznamnější české památky jako jsou třeba hrad Karlštejn nebo zámek Hluboká. V samotném finále hlasovací soutěže se stala dokonce největším divem České. Jedná se o nejvýkonnější vodní elektrárnu v Česku – její instalovaný výkon je 6MW.


Mohelno, přečerpávací elektrárny Dalešice a průtokové vodní elektrárny Mohelno.

Střídavě jsou používána obvykle pouze jedno či dvě. Princip fungování jaderné elektrárny. Jak ale vodní elektrárna vlastně funguje? Celý princip je vlastně dosti jednoduchý.


Voda přitékající přívodním kanálem roztáčí turbínu, která je umístěna s generátorem elektrické energie na společné hřídeli. Zařízení tvoří dohromady takzvaný turbogenerátor. Mechanická energie proudící vody se v něm mění. Modernizace na Slapech míří do finiše, na svém místě je 250tunový rotor.


Ekologičtější elektrárna uspoří vodu i maziva a zvýší bezemisní výrobu.

Studenty karvinské fakulty osvítí HORMEN z ČEZ ESCO 19. Největší zákaznické centrum ČEZ se dočkalo ojedinělého pojetí modernizace 19. V době energetické potřeby generátor v tzv. Vzhledem k umístění objektu v chráněném krajinném území je strojovna umístěna do podzemí. Hlavní charakteristický rys horní nádrže je umístení přímo v hoře Dlouhé stráně.


Objem nádrže je 7mil. Když se řekne jaderná elektrárna , spousta lidí si neumí představit, na jakém principu funguje. A přitom nejde o nic složitého - v mnohém je podobná uhelné elektrárně.


Jeden podstatný rozdíl ale mezi. První komerční velký systém slunečních tepelných elektráren byl postaven v Mohavské poušti v. NAŠE STRÁNKY JSOU DOČASNĚ NEDOSTUPNÉ Právě pracujeme na modernizaci úložišť, na kterých máme naše stránky, za nové a modernější. Akumulovaná energie v podobě nashromážděné vody se pak v době špičky využívá k výrobě elektrické. Součástí Vodního díla Dalešice jsou přečerpávací vodní elektrárna Dalešice, průtočná vodní elektrárna Mohelno, nádrž Dalešice a vyrovnávací nádrž Mohelno, kterou pro sebe využívá Jaderná elektrárna Dukovany jako zásobárnu vody.


Elektrárny Dalešice i Mohelno současně slouží jako záloha pro případ ztráty napětí v síti a nutnosti najíždět. Dolní nádrž o ploše hektarů byla vybudována na říčce Divoká. Na jeho spodní části je umístěna vodní turbína s generátorem.


Ta vyrábí elektřinu v době energetické špičky, kdy je elektřiny potřeba nejvíce. Podle množství a spádu vody existuje několik typů vodních elektráren. Specifickým typem je přečerpávací vodní elektrárna , sloužící pro dočasnou akumulaci většího množství elektrické energie.

Své místo mají ve vodní energetice i malé vodní elektrárny, postavené na jezech menších vodních toků. Vodní přečerpávací 9Termální 9Větrné 9Kogenerační jednotky 9Palivové články 9Perspektivní zdroje. Stále rostoucí potřebu elektrické energie pro průmysl, dopravu i domácnosti moh. Přitékající proud vody předává svou kinetickou, resp. Obdobný princip využívá i uhelná nebo jaderná elektrárna.


Výběr turbíny závisí na účelu a podmínkách celého vodního díla. Nejčastěji se osazují turbíny reakčního typu (Francisova nebo Kaplanova turbína), a to v řadě modifikací. Pro vysoké spády (někdy až 5m) se používá akční Peltonova turbína.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.