pátek 8. února 2019

Druhy tužkových baterií

Druhy tužkových baterií

V baterii je článků, které dávají napětí V, u dobíjecích V. Knoflíkové baterie (mincové) Jedná se o baterie malých rozměrů pro speciální použití. Alkalické baterie LR xx, nejběžnější typ LRměří mm na výšku a 1mm v průměru. Jejich výhodou jsou kompaktnější rozměry. Použití je podobné jako u tužkových.


Druhy tužkových baterií

Vyrábí se buď zinko-uhlíkové nebo alkalické a také dobíjecí. Napětí u klasických baterií je 5V u dobíjecích pak 2V. Rozměry jsou také různé – viz tabulka. K označení baterií se používá kód AAA. Základní typy baterií.


Selský rozum vám jistě poradí, že hledáte tu baterii , která se vejde do díry pro ni určené. To je naprosto správné, problémem je několik druhů značení. U baterií AA testoval různých značek, mezi nejlepší se překvapivě dostal Aerocell z Lidlu a Alkalisk z IKEA, jež patřily mezi nejlevnější. Pokud na baterii není zmínka o možnosti jejich nabití, jedná se o články na jedno použití a nelze je tedy nabíjet, hrozí poškození baterie i nabíječky. Pro dobíjecí články je nutné pořízení nabíjecí stanice, ty se pohybují v různých cenových třídách.


Druhy tužkových baterií

Od nejlevnějších s předem nastaveným nabíjecím proudem. NiCd (nikl-kadmiové) – nejstarší typ, menší kapacita, výroba je na ústupu. NiMH (nikl-metal hydridové) – nejpoužívanější typ, cenově přijatelné.


Li-lon (lithium-iontové) – velmi výkonné ale poměrně drahé a výrobně náročné. Standardní označení baterií je způsob jak popsat přenosné suché články, jejich fyzické rozměry a elektrické charakteristiky, aby tak byly srozumitelné pro různé výrobce. Dlouhá historie vývoje a výroby suchých článků způsobila, že mnoho různých národních a pro výrobce specifických norem bylo použito k označení velikosti už dlouho předtím, než vznikla. Napětí tužkových baterií je V, u dobíjecích baterií pak V. U nás dostanete všetky druhy batérií.


Nabíjacie baterky, mikrotužkové batérie. Duracell, Sanyo, SONY, VARTA. V obchodech je stále ještě najdeme v podobě dobíjecích tužkových baterií. Průměrná doba nabíjení je od minut až do hodin, avšak kapacita těchto baterií je ve srovnání s novějšími druhy nižší. Velkou nevýhodou je také paměťový efekt, který se u Ni-Cd baterií projevuje nejvýrazněji.


Právě kvůli paměťovému efektu se musejí nabíjet až tehdy, když. Tužkové batérie a akumulátory rámujú pokladne snáď všetkých obchodov s elektrom. Rozhliadnite sa doma a uvidíte diaľkové ovládače, hračky na baterky, ručné svietidlá a veľa ďalších vecí, ktoré sa bez nich nezaobídu. Po ktorej batérii ale siahnuť?


Pro článek velikosti AA se nejčastěji používá název (nesprávně) tužková baterie. Správnější by spíše bylo tužkový článek (monočlánek). Ve světě se označují jako Mignon, v anglofonních zemích se také používá Double-A Battery. Ve spotřební elektronice spoléhající na vlastní baterie (mobilní zařízení, fotoaparáty, videokamery) jsou dnes nejpoužívanější lithium-iontové (Li-Ion) akumulátory. Baterii ekologicky zlikvidovat ve sběrných nádobách.


Bílý prášek očistí zvlhčený hadřík nebo mírně kyselý roztok (třeba zředěný ocet). V případě, že kontakty již korodují, tak je mechanicky mírně obrousit. Recyklace baterií , stejně jako jakákoli jiná recyklace, je proces náročný — avšak vpravdě užitečný.


Jinými slovy recyklací získané suroviny mohou být levnější než těžba a stejně tak mohou být získány více takzvaně ekologicky. Nabíjí akumulátory pro modelářství, olověné akumulátory do poplašných zařízení a všechny druhy tužkových baterií. Pohodlná fóliová klávesnice a přehledný dvouřádkový displej umožňují snadnou a rychlou obsluhu. Má dva USB výstupy, součástí dodávky je SW pro archivaci dat.


Maximální nabíjecí proud je A. Digitální zkoušečka baterií Voltcraft MS-229. Nabíječka se dodává ve dvou variantách. Geniálně jednoduchá zkoušečka baterií.


Druhy tužkových baterií

Díky přímému zobrazení napětí baterie a zbytkové kapacity lze rychle a snadno odhalit vybité články. Můžete nastavit zatěžovací proud. Pro kulaté a knoflíkové baterie od do V. Zobrazení zbytkové kapacity v.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.