neděle 10. listopadu 2019

Likvidace kalů z čov

Likvidace kalů z čov

Kaly z čistíren odpadních vod. Kal je nevyhnutelným odpadem při čištění odpadních vod. Zpracování těchto vod je navrženo tak, aby odstraňovalo nežádoucí složky z vody a koncentrovalo je do objemově nevýznamného proudu - kalu. Kal může také obsahovat přebytečnou biomasu z biologického čištění. LIKVIDACE KALŮ Z ČOV Čistírenský kal je hlavním odpadním produktem procesu čištění odpadních vod.


Náklady na zpracování a likvidaci kalu nejsou malé, běžně se pohybují okolo poloviny provozních nákladů ČOV. Nakládání s kalem, jakožto odpadem kategorie „O“, legislativně upravuje Zákon o odpadech č. Aplikace kalů z ČOV na zemědělskou půdu je jedním z možného způsobu jejich likvidace a zároveň využití. V dnešní době útlumu živočišné výroby a nízkých vstupů organické hmoty do půd je to relativně velmi dobrá alternativa. Součástí širokého portfolia služeb je také odvoz a likvidace kalu z ČOV. K jeho odčerpání slouží speciální sací nerezové cisterny o celkovém objemu až m které dokáží odsát tekutý i kašovitý odpad a odvézt jej na likvidaci.


Díky dlouhým čerpacím hadicím dosáhnou až do hloubky 6-metrů. Cisternové vozy jsou navíc vybaveny tlakovou vodou wap, díky. Testováním kvality kalů z malých ČOV se zabývá článek Hudcová a kol. Autoři testovali kal z domovních ČOV do EO. OV a srovnání s vyhláškou o aplikaci na zemědělskou půdu.


Likvidace kalů z čov

Z hlediska výše uvedeného rozdělení se v následující části budeme zaobírat jen některými možnými metodami, které nám z pohledu likvidace kalů připadají nejekonomičtější. Anaerobní stabilizace kalu je proces, který se používá u větších čistíren. Výrobce domovních ČOV by měl své zákazníky proškolit nejen v samotné obsluze jejich výrobků, ale i seznámit alespoň se základními principy čištění odpadních vod tak, aby budoucí uživatel měl reálnou představu o všech.


PRŮZKUM KVALITY KALŮ. Výzkumný ústav anorganické chemie, a. VÚAnCh), zabývají problematikou kompostování kalů z ČOV v rámci řešení výzkumného projektu programu „IMPULS“ MPO ČR. Hlavní náplní projektu je výzkum a ověření podmínek kompostování čistírenských.


Likvidace kalů z čov

Na jedné straně se zdá logické uvažovat se sušením a spalováním kalů , když se tím řeší zejména větší aglomerace, a tedy problematika těžkých kovů, problematické zpracování do kompostů a zároveň logistika likvidace kalů. Případně i ekonomické získávání fosforu z kalů. Viz i uvažování v Německu nebo v Rakousku, kde se uvažuje s tímto zpracováním od. Poté nastává proces separace. Likvidace a využití kalů z ČOV Na základě našich dlouholetých zkušeností v oblasti likvidace odpadů vám navrhneme nejoptimálnější postupy při likvidaci a využití kalů z čistíren odpadních vod v souladu s platnou legislativou.


Předmětem zakázky je zajištění odvozu a likvidace (využití nebo odstranění) kalů z následujících čistíren odpadních vod provozovaných zadavateleI. OV Zruč nad Sázavou, IV. OV Uhlířské Janovice, V. Spalování se u nás teprve rozvíjí, v západní Evropě je však již běžné. Z tohoto důvodu se dnes u nás většina kalů z komunálních ČOV ukládá na skládky. Průběžné sledování kvality kalu patří k základním povinnostem každého provozovatele ČOV.


Likvidace kalů z čov

Po opuštění čistírny mohou být čistírenské kaly předány. Pro zemědělské využití kalů z ČOV je nutno dodržovat v yhl. Vyvážení a likvidace odpadních vod a odpadů. Jedná se o pravidelné nebo jednorázové vývozy fekálií a jiných tekutých odpadů z produkce lidské činnosti (domácnosti, firmy, obecní ČOV apod.), které jsou dále likvidovány na městské čistírně odpadních vod.


OV do zemědělské půdy a zaměření se na možnost energetického způsobu využití kalů z ČOV nebo na jiné způsoby nakládání. Vlastní výzkum kalů z ČOV by měl probíhat v souladu se současným stavem vývoje a výzkumu v oblasti kalů z ČOV v ČR a také členských zemí EU.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.